Onko uusi alku todella mahdollinen?

”Meillä on kaksi elämää. Toinen alkaa, kun todella ymmärrämme, että meillä on vain yksi elämä.”

Joko sinä elät tätä toista ainutta elämääsi? Elämän ainutkertaisuuden tajuaminen voi olla aikamoinen täräys kohdalle sattuessaan. Usein se iskee viimeistään jonkin kriisin seurauksena, jossa itse tai läheinen käy elämän rajoilla.

Ajattelen, että elämän ainutkertaisuuden tajuaminen voi olla itseasiassa ennemminkin alku. Aikuisuus kun ei ole stabiilia, saavutettua tilaa. Ihmiselämään kuuluu myös lapsuuden ja nuoruuden jälkeen vahvoja inhimillisiä kehitystehtäviä, jotka liittyvät ajattelun ja suhtautumisen muuttumiseen. Kehitystehtävät tulevat kullekin eteen, kunnes niistä on kunnialla selvinnyt. Tarvittaessa siis uudelleen ja uudelleen, ennen kuin elämässään pääsee eteenpäin. Eivätkä kaikki koskaan pääsekään, surullista kyllä. Nämä vaiheet tuovat elämään lisää syvyyttä, arvoa ja vivahteita, joita edellisissä vaiheissa kiinni pyristellessään ei voi edes kuvitella.

Alun lainauksessa on minusta viisautta, mutta se ei ole tyhjentävä. Tämä toinen vaihe pitää mielestäni sisällään mahdollisuuden jatkuvaan uusiutumiseen. Irtipäästämisen siitä ajatuksesta, että olisi itse jotenkin määritelty, lokeroitu, tietynlainen tai hämmentäisi vain tiettyä soppaa tässä elämässä.

Elämän ainutlaatuisuuden ymmärrettyään on tärkeää ymmärtää myös oman itsen moninaisuus.

Monesti elämäntarinoitamme muistellaan maahanpanijaisissa tai hautuumailla käydessä. Entä jos tarttuisitkin elämäntarinaasi itse, elossa ollessasi ja päättäisit, millaisia lukuja siihen alat seuraavaksi kirjoittaa? Elämä kun ei ole joko-tai. Se on sekä-että.

Oman tarinan äärellä -kirjan julkaisu on tämän viikon sunnuntaina. Kirja antaa lempeää pureskeltavaa elämänvaiheiden viidakossa -mutta ennen kaikkea auttaa tarttumaan omaan elämäntarinaan elossa ollessaan, elossa ollakseen.

//Edit 1.6. Kuinka ollakaan, aamun Hesarissa komeili juttu samaan aiheeseen liittyen, vaikkakin hiukan eri näkökulmasta! Lisään linkin tähän, vaikka juttu on harmillisesti vain tilaajille.

https://www.hs.fi/tiede/art-2000006524203.html

©2020 Kohisevankoski | All Rights Reserved

Join the Club

lorem ipsum apolotus captures denimetus apparatus