Oletko itse pahin este organisaatiosi kehittymiselle?
-johtajan myrkylliset toimintatavat

Kyllähän minä, mutku ne tulipalot… ja muut ihmiset. 

Puhutaanko hetki melko suoria sanoja johtamisesta? Koska niin se vaan on: ihminen puhuu siitä, mistä on kiinnostunut. Sitä haluaa spekuloida kiinnostuksen kohteeseensa liittyviä ilmiöitä, kuulla toisten mielipiteitä ja hioa taktiikkojaan ja laatia kehittymissuunnitelmia. Eikä siitä nyt mihinkään pääse: minua kiinnostaa johtaminen. Sen psykologia, ihmisten käyttäytymistiede, annetut ja ansaitut asemat. Se, miten saadaan koko jengi soimaan yhdessä yhteisen päämäärän eteen. No niin, spekuloidaanko yhdessä?

Ajattelin julkaista listan, jonka olen kerännyt vuosien varrella johtajien ja esimiesten kanssa työskenneltyäni sekä asiakkaissa että omaa yritystä kasvattaessamme. Kun johtajalta/esimieheltä tuntuu aika valuvan käsistä, suunnitelmat odottavat toteuttamistaan ja asioiden/toimintatapojen kehittäminen jää tietoiselle tasolle siirtymättä koskaan käytäntöön, on ollut aika lykätä eteen oheinen lista.


Johtajan toimintatavat

Ohje on kuulunut: Rastita kaikki ne kohdat, jotka koskettavat sinua.

 1. Onko sinulla pitkä lista päätöksiä ja aikomuksia odottamassa omaa toimintaasi?
 2. Vaaditko työntekijöitäsi laittamaan sinut sähköpostikeskusteluihisi cc:ksi ”jotta tietäisit missä mennään asian x suhteen”?
 3. Työskenteletkö usein pitkiä ylipäiviä, jatkatko hommia vielä iltaisin ja viikonloppuisin?
 4. Arveletko, ettei kukaan muu suoriudu tehtävästä x niin nopeasti/hyvin/tehokkaasti, kuin sinä? ”No minäpä teen nämä tästä nopeasti pois alta.”
 5. Teetkö usein uudelleen tehtäviä, jotka on alunperin delegoitu alaisellesi?
 6. Korjailetko usein toisten tekemisiä?
 7. Rakennatko yksityiskohtaisiä agendoja tai sisältöjä alaisiasi koskeviin projekteihin tai työtehtäviin?
 8. Onko to do-listasi käytännössä loppumaton? Käykö usein niin, että ryhtyessäsi purkamaan sitä päädyt tilanteeseen, jossa päivän päätteeksi lista on itse asiassa venynyt entisestään?
 9. Vaaditko kaikkien työvaiheiden olevan dokumentoituja? Vaaditko kaikki prosessit dokumentoituina?
 10. Kun delegoit tehtäviä, onko sinulla mielessäsi selkeä kuva siitä, kuinka tehtävä tulee tehdä?
 11. Kuluvatko päiväsi niin nopeasti suorittaessa, että sinun on vaikea löytää aikaa kokonaiskuvan tarkastelulle ja pitkän tähtäimen suunnittelulle TAI et oikeastaan usko suunnitelmien pitävän kuitenkaan?
 12. Haluatko tietää tarkalleen, mitä työntekijäsi puuhaavat ja tsekkailet välillä heidän kalentereitaan?
 13. Lähetätkö työhön liittyviä sähköposteja työntekijöillesi varsinaisen työajan ulkopuolella? Tarkastatko omia sähköpostejasi usein vapaa-ajallasi?
 14. Huomaat aika-ajoin tai usein tekeväsi töitä, jotka oikeastaan kuuluisivat alaisillesi?
 15. Tuntuuko sinusta usein ylityöllistyneeltä, mutta et keksi miten muutenkaan voisit asiat hoitaa?
 

Olemme yhdessä keskustelleet listan kohta kohdalta läpi. Usein käy niin, että ensi alkuun keskustelukumppani koittaa selittää, että joo, tavallaan tähän kuuluisi rasti, mutku…. Jolloin minä pistän kovan kovaa vasten. ”Mutku ei ole vastausvaihtoehto. Rasti kehiin, jos kohta kuvaa käyttäytymistäsi.” Ja sitten, yksi haparoiva rasti kerrallaan, joskus tuskaisena naamaa hieroen, lista täyttyy.


Kuinka monta rastia sinä sait listaan lukiessasi?


Nykytilan tunnistaminen ja TUNNUSTAMINEN on (tässäkin) kaiken kehittämisen ja kehittymisen alku ja juuri. Vasta realiteettien todellisen näkemisen jälkeen ihminen pystyy alkaa kasvattamaan itselleen kasvun ja kehittämisen mentaliteettia. Ihminen voi opettaa toiselle tietopuoleisesti kaikenlaista, mutta on vastaanottajasta itsestään kiinni, siirtyykö tieto toiminnaksi. Jonkun asian tietäminen ja ymmärtäminen ovat nimittäin kaksi täysin eri asiaa.

Kehittyminen nimittäin vaatii tuota jälkimmäistä, omakohtaista ymmärrystä. Siksi nykytila, realiteetit, se mikä on totta nyt ihmiselle tai organisaatiolle itselleen, on saatava jollain keinoin näkyväksi ja kokemukselliseksi, tunnetasolle, luihin ja ytimeen. Paradoksaalista on, että kun ymmärryskokemus tulee, kehittymisen imu vasta käynnistyy. Sitä ennen voit käydä vaikka sata verkkokurssia, palkata ulkopuolisia neuvojia ja istua seminaareissa: toiminnallisena tuloksena pyöreä nolla.

Tavoitteena oheisen listan käytölle -ja etenkin sen kanssa työskentelylle- on se, että projektimme päätyttyä rasteja voisi laittaa näkyviin huomattavasti vähemmän. Tässä tuleekin toinen oppi: johtamisessakin kehittyminen on hyvä tehdä näkyväksi. Sen toki voin luvata, ettei johtajana koskaan valmiiksi tule, mutta kestävää riittämättömyyden tunnetta ehkäistäkseen edistymistä on hyvä tehdä näkyväksi . 


Syksyyn liittyen kaksi asiaa: henkilökohtainen coachingpaikka + verkkokurssi johtajille 

Jos johtajana tai esimiehenä kehittyminen kiinnostaa, minulla vapautuu loppusyksyyn kaksi paikkaa henkilökohtaiseen coachingiin. Tulokset ovat taattuja, sisällöt ja prosessi kokonaisuudessaan katsotaan aina asiakkaan tilanteen ja tarpeen mukaan. Jos olet kiinnostunut, voit ottaa yhteyttä näppärästi vaikka tästä.

Toinen asia liittyy sneakpeakiin: olen miettinyt, miten saisin tehokkaasti tuotua tätä satojen organisaatioiden kanssa työskentelyn tuomaa ymmärrystä johtajille ja esimiehille saataville laajemmin. Olen parhaillaan valmistelemassa verkkokurssia johtaja- ja esimiesasemassa oleville. Kurssi tulee verkkokauppaan pian, ja se alkaa pyörimään lokakuun aikana. Kurssi ei käsittele tippaakaan esimiehen vastuita ja velvollisuuksia, vaan menee ihon alle, nostaa tarinoiden ja tosimaailman esimerkkien kautta esiin kipu- ja sankaruuspisteitä, rakentaa juuri sitä ymmärryskokemusta -ja antaa eväitä kasvattaa johtajan kasvunmentaliteettia ensin itsellä, ja sen jälkeen organisaatiossa. Puhutaan siitä, miksi jokainen johtaja ja esimies omilla uskomuksillaan joko torpedoi tai edesauttaa sitä, miten oma vastuualue niin sanotusti soi -duurissa vai mollissa, kiinni hirttäen vai virraten.

Jos kiinnostuit, niin lisätietoa on tulossa pian! Inspiraatiokirjeeni tilanneet saavat tiedon uusista jutuista sähköpostiinsa ensimmäisinä. Jollet ole vielä tilannut omaasi, voit tehdä sen vaikka tästä. 

Ihanaa syksyn aloitusta!

©2020 Kohisevankoski | All Rights Reserved

Join the Club

lorem ipsum apolotus captures denimetus apparatus