Näkökulman vaihtamisen taito

Kun katsoo tarpeeksi läheltä, on kovinkin rautatanko tyhjää täynnä. Tai kun katsoo tarpeeksi kaukaa, mahtuu mahtavinkin kyhäelmä hyppysiin. Kaikki on kiinni tarkastelukulmasta, sellainen on maailmankaikkeutemme rakenne.

Ajattelin kertoa teille tämän keväisen perjantain kunniaksi pienen tarinan tehokkuudesta.

Jäin pois töistä viime vuoden itsenäisyyspäivänä. Sen jälkeen pidettiin pari upeaa retriittiä Hannan kanssa, muuten lähinnä haahuilin, lomailin, lenkkeilin koirien kanssa tuntitolkulla. Tein kaikkea näennäisesti todella tehotonta, vailla mitään päämäärää. Aikaa oli vaikka muille jakaa, ja silti mikään ”sitten kun on aikaa”-laarini asioista ei ottanut edetäkseen.

Helmikuun alussa syntyi vauva. Sitä ennen piti saada tehtyä hirveästi. Kaikki deadlinet olivat omassa päässä ja tekeminen täysin omissa käsissä. No en saanut aikaiseksi.

Kunnes… Maaliskuun alkupuolella, kun korona alkoi näyttää maailmalle mistä kana ****, katsoin eräänä päivänä tylsämielisesti netfliksiä. Kun painoin taas kerran ”toista seuraava jakso”-nappia, terästin katseeni. Gran hotellista oli lähdössä käyntiin jakso numero 48.

Tuijotin hetken tyhjyyteen, sitten nousin. Kiristin tukan korkealle poninhännälle, hain läppärin siltä seisomalta, aukaisin tiedoston ja aloin naputtaa hullun lailla.

Viimeisen parin kuukauden aikana olen muokannut kirjoittamani kirjan käytännössä uuteen uskoon, hoidellut vauvan, kodin ja etäopetettavat kullanmuruset. Olen pursunnut ideoita, alkanut rakentaa sitä mikä alkaa rakentua puskematta. Ajatukset pulppuavat, sanat löytävät tiensä tekstiksi, uusia mahdollisuuksia ilmaantuu ja vuosia sitten esitetyt toiveet ottavat konkreettisia muotoja.

Kaikenlaista mahtavaa on tulossa ihan pian, mutta vielä pitää malttaa hiukan. Tarinassa piilee kuitenkin opetus jo nyt: tarvitsemme luppoaikaa uudistumiseen, alitajunnan työstämiseen, elpymiseen. Tarvitsemme päämäärätöntä haahuilua, kotvimista, kypsyttelyä. Tarvitsemme vapaa-aikaa suorittamisesta, aikaa elämälle itselleen!

Tehottomuus siis voi olla parasta ja järkevintä, mitä voit itsellesi ja työskentelysi tehostamiselle tarjota.

Milloin sinä olet viimeksi haahuillut? Jos viime kerrasta on aikaa, suosittelen sinua varaamaan säännöllisesti kalenteriisi luppoaikaa, vain itsellesi, vailla mitään suunnitelmia. Pidä siitä kiinni vaikka mitä tulisi! Älä käytä sitä rästilistan hoitamiseen, talkoisiin, lastenhoitoon, suursiivoukseen… vaan anna itsellesi lupa olla kerrankin suorittamatta yhtään mitään. Ja vielä hyvällä omalla tunnolla.

©2020 Kohisevankoski | All Rights Reserved

Join the Club

lorem ipsum apolotus captures denimetus apparatus