Miksi muutos epäonnistuu? Tsekkaa, sorrutko sinäkin näihin helppoihin virheisiin!

Miksi pysymme häkissä, vaikka ovi on apposen auki?

Miksi tiedostamamme unelmaelämä on vielä -niin, unelmaa?

Tässä muutamia yleisiä syitä sille, miksi elämänmuutos ylipäätään on haasteellista. 

1. Muutos on epämääräinen. Tämä tarkoittaa itsellekin hähmäistä kuvaa siitä, mitä itseasiassa toivoo. Ehkä sitä toivoo olevansa ”onnellisempi”, muttei ole pohtinut mikä konkreettisesti tuota onnellisuutta rakentaisi ja mikä muutos sen kannalta olisi oleellinen.
2. Muutos on ongelmalähtöinen. Voimme esimerkiksi haaveilla uudesta työstä, mutta kyseessä onkin enemmän pakofantasia nykyisestä elämästä ennemmin kuin omista ydinarvoista lähtevä visio maailmasta, jota haluaa rakentaa. Tai pako runsaasta ulkomuodosta sen sijaan, että haluaisi voida paremmin ja jaksaa enemmän. Ikävä uutinen: jos pakenemaan lähtee, saa paeta hamaan loppuun saakka. Uuden rakentaminen pitää aloittaa perustuksista, ja se on tehtävä kunnolla alusta saakka.
3. Muutos on tunteeton. Muutos vaatii aina hurjan paljon voimavaroja, ja jollet koe asian suhteen syvää halua tai esimerkiksi koe sitoutumista tunnetasolla, on edessä pitkä ja kivinen tie. Pysähdy siis miettimään vielä kerran, miksi haluat sitä mitä haluat? Jollet tunne olevasi sitoutunut tavoitteeseen tunnetasolla, pysähdy miettimään kenen päämääriä itse asiassa havittelet?
4. Muutos on liian suuri. Kuka tahansa musertuu valtavan muutoksen tai tavoitteen alle, mikäli se esitetään kokonaisena. 30 kilon painonpudotuksen vaatima työmäärä nujertaa tahdonvoimaisimmankin ja satojentuhansien kasvu liiketoiminnan tavoitteissa passivoi taatusti jo valmiiksi uupuneet työntekijät. Pilko siis tavoitteet ymmärrettävän suuruisiksi ja mieluummin tekemisen muotoon!
5. Emme muuta ympäristöä tai tilannetta.Mikäli tavoitteena on parantaa laskutusastetta varmistamalla työntekijöiden työrauha, mutta toimistolla ei muuteta mitään, miksi on lupa odottaa erilaisia lopputuloksia? Tai jos uutena hyvinvoinnin rutiinina on juoda vihersmoothie päivittäin, mutta tehosekoitinta säilytetään kaapin perimmäisessä nurkassa, mitkä ovat todennäköisyydet toimia oikein? Sermit ja blenderi esiin, eli toimintaympäristö tukemaan uutta haluttua tapaa!

Kaikki nämä syyt ruokkivat mielemme taipumusta pysyä tutussa ja turvallisessa, joten päivän harjoitus kuuluukin: jos mietit omaa tulevaisuuttasi, onko joku näistä kenties toista enemmän akilleen kantapäänä tielläsi? Kuinka voisit ratkoa juuri siihen esteeseen liittyvää hidastetta?

©2020 Kohisevankoski | All Rights Reserved

Join the Club

lorem ipsum apolotus captures denimetus apparatus